ويتامين هاي عسل، بخش بسيار مفيد و ارزشمندي از عسل را تشكيل مي دهند كه اين امر اهميت ويژه اي به ارزش غذايي عسل داده است. شايد بتوان اينگونه گفت كه آن بخش جدايي ناپذير و منحصر به فرد خريد عسل كه آن را تبديل به يك خوراكي مغذي و پرطرفدار كرده است، ويتامين هايي است كه در عسل يافت مي شود. جالب آن است كه برخي از اين ويتامين ها در بدن انسان اصلا ساخته نمي شود. بايد دانست كه عسل از سالمترين خوراكيها به شمار مي رود ولي به شرطي كه از اول، سالم به عمل آمده باشد زيرا در برخي از مناطق، زنبورها از گل گياهان سمي شهد مي مكند و يا از شهد گياهاني كه سمپاشي شدهاند، بهره مي برند كه نتيجه آن توليد عسل نامرغوب يا حتي سمي خواهد بود.
بنابراين حتما مراقب باشيد عسلي كه بوييدن آن شما را به عطسه انداخت، يا اينكه خوردن آن مستي و سكر بياورد يا چشيدنش گلو را بسوزاند، عسل نامرغوبي محسوب مي شود كه بايد از خوردن آن حتما پرهيز نمود. مقاله ما را به طور كامل بخوانيد تا بخوبي ويتامين هاي عسل را بشناسيد و بدانيد كه با گنجاندن آن در برنامه غذايي خود چه گام بزرگي در بهبود سلامت خود مي توانيد برداريد:
ويتامين هاي با ارزش عسل
اهميت چشمگير ويتامين ها بر هيچكس پوشيده نيست. همه مي دانيم كه وجود مقادير خيلي ناچيز (به اندازه هزارم گرم) نه تنها براي مصونيت بدن در برابر ناخوشي ها گوناگون (حاصل از نبودن ويتامين) بلكه براي افزايش پايداريش در برابر عفونت ها و شرايط بد زندگي كافي است. چنانچه شخصي مجبور باشد تنها عسل مصرف نمايد، ويتامين هاي مورد نياز روزانه او تأمين نخواهد شد. اما خوشبختانه هيچ كس در اين موقعيت قرار نميگيرد و با مصرف عسل در يك رژيم غذايي نرمال، ويتامينهاي آن نه از لحاظ كميت، بلكه از لحاظ نحوه تكميل يكديگر و افزايش اثرات هم، حائز اهميت هستند.
ويتامين A
ويتامين A به شكل بلورهايي به رنگ زرد روشن تا زرد سير است كه در چربي ها حل مي شوند و جالب آن است كه در آب غير محلول است و از همه اين ها جالب تر آنكه در برابر اكسيژن حساس است. در گياهان ويتامين A وجود ندارد اما چيزي شبيه به آن تبديل به ويتامين A مي شود كه نام آن كاروتن است. تبديل كاروتن به ويتامين A با حضور پر رنگ ويتامين E راحت تر صورت مي پذيرد كه هر دوي اين مواد در عسل موجود است.
ويتامين D
ويتامين D بر اثر تابش نور آفتاب بر روي سطح پوست به وجود مي آيد. ويتامين D يكي از خواص با ارزش عسل است و موجب تعادل كلسيم و فسفر بدن مي گردد.
ويتامين E
ويتامين E هم يكي ديگر از ويتامين هاي ارزشمند موجود در عسل است.
ويتامين K
ويتامين K نيز يكي از ويتامين هاي اصلي عسل به شمار مي رود. شايد بد نباشد بدانيد كه ويتامين K موجود در عسل چه سودي براي سلامتي ما دارد؟ پيشگيري از پوكي استخوان، پيشگيري از ايجاد سنگ كليه، مقاوم در برابر سرطان ريه، كاهش خطر ابتلاء به ديابت و پيشگيري از سرطان پروستات در مردان ... همچنين مي توانيد از عسل چهل گياه نيز بهره مند شويد.
ويتامين C
ويتامين C يكي از عمده ترين ويتامين هاي ارزشمند موجود در عسل است. همانطور كه مطلع هستيد، يكي از روش هاي موثر در درمان سرماخوردگي، خوردن مواد غذايي است كه سرشار از ويتامين C باشد، همچنين احتمالا شنيده ايد كه خواص عسل و ليمو معجزه ايي در درمان سرماخوردگي است. چراكه ويتامين C يكي از قدرتمند ترين آنتي اكسيدان هاي موجود در طبيعت است. بدن انسان قادر به توليد ويتامين C نيست و به شدت هم به اين ويتامين محتاج است. زنبور عسل قادر به ساختن ويتامين C است و آن را به عسل انتقال مي دهد.
بخشي از خواص ويتامين C در عسل
پيشگيري ودرمان سرماخوردگي با عسل و همچنين آنفولانزا، پيشگيري از چروكي پوست، مقاوم در برابر بيماري هاي چشم، كمك در درمان سرطان، كمك رساني در جهت سيستم ايمني بدن، سدي محكم در برابر سكته هاي مغزي، پايين آوردن فشار خون، تقويت بدن در جهت جذب مواد معدني، پيشگيري از سرطان پوست، رفع حس خستگي در بدن، جلوگيري از خون دماغ شدن، ترميم شكستگي در مو ها و بهبود زخم ها.
ويتامين هاي گروه B
عسل همانند ميوه و سبزيجات، حاوي تعداد زيادي از ويتامينهاي گروه B است.
كولين
اين ماده در حقيقت نوعي پروتئين است، اما اثري مشابه با ب – كمپلكس دارد. تفاوت اصلي اين دو ماده اين است كه كولين ميتواند از طريق اندامها سنتز شود. اين فرايند تنها زماني رخ ميدهد كه مصرف متيونين از حد لازم بيشتر شود و در سنتز پروتئين نيز مورد استفاده قرار نميگيرد. عسل، هر دوي اين موارد را در بر دارد و متيونين بدن ما براي سنتز كولين مورد استفاده قرار نخواهد گرفت و براي انجام فرآيندهاي ديگر درون بدن ما در دسترس خواهد بود. ماده كولين براي عملكرد سيستم قلبي – عروقي و مغز ما ضروري است و سطوح كلسترول را تنظيم نموده و از انباشت چربي درون رگهاي خوني جلوگيري ميكند.
همچنين براي شكلگيري و ترميم غشاهاي سلولي نيز ضروري است. اين ماده به صورت استيل كولين جهت انتقال تكانه عصبي، مورد استفاده قرار مي گيرد (فرستنده عصبي) و مسئول عملكرد خوب حافظه و ظرفيت تمركز است. با افزايش سن، مقدار كولين رسيده به مغز كاهش مييابد، و به همين دليل است كه بايد مقدار بيشتري از آن را در رژيم غذايي خود مصرف نماييم. عسل منبع خوبي براي اين ماده است و حاوي ۳/۰ تا ۲۵ ميلي گرم كولين و ۰۶/۰ تا ۵ ميلي گرم استيلكولين در هر كيلوگرم عسل است.
كلام آخر:
مقدار ويتامينها بسيار متغير است و به منبع عسل و تعداد دانه گرده بستگي دارد. اين مقدار همچنين تا حد زيادي به نوع گل/درخت، خاك، رطوبت، آب و هوا و شرايط برداشت بستگي دارد. بيشترين تفاوت، در مقادير ويتامينهاي B3 (اسيد نيكوتينيك) و C (اسيد آسكوربيك) مشاهده شد.
فرآوري محصول و مشخصاً تصفيه آن به وسيله خاك دياتومه، مقدار ويتامين موجود در عسل را كم مي كند. بر اين اساس بايد از انجام اين كار خودداري كرد. مقدار ويتامين هاي موجود تنها ارزش آن به شمار نمي آيد، بلكه وجود تمام تركيبات آن حائز اهميت است. به عنوان مثال، نيازي به وجود مقادير زياد ويتامين Cدر عسل وجود ندارد، زيرا فلاوونوئيدهاي موجود در عسل از تجزيه ويتامين C جلوگيري نموده و خاصيتي به آن ميبخشند كه چندين برابر قويتر است.
منبع: دكتر هاني
- چهارشنبه ۱۸ تیر ۹۹ ۱۷:۳۹
- ۶۰ بازديد
- ۰ نظر