آرشیو تیر ماه 1399

فروش ويژه انواع عسل طبيعي، ژل رويال، ملكه كارنيكا و...

ويتامين هاي با ارزش عسل

ويتامين هاي عسل، بخش بسيار مفيد و ارزشمندي از عسل را تشكيل مي دهند كه اين امر اهميت ويژه اي به ارزش غذايي عسل داده است. شايد بتوان اينگونه گفت كه آن بخش جدايي ناپذير و منحصر به فرد خريد عسل  كه آن را تبديل به يك خوراكي مغذي و پرطرفدار كرده است، ويتامين هايي است كه در عسل يافت مي شود. جالب آن است كه برخي از اين ويتامين ها در بدن انسان اصلا ساخته نمي شود. بايد دانست كه عسل از سالم‌ترين خوراكي‌ها به شمار مي رود ولي به شرطي كه از اول، سالم به عمل آمده باشد زيرا در برخي از مناطق، زنبورها از گل گياهان سمي شهد مي ‌مكند و يا از شهد گياهاني كه سمپاشي شده‌اند، بهره مي برند كه نتيجه آن توليد عسل نامرغوب يا حتي سمي خواهد بود.

بنابراين حتما مراقب باشيد عسلي كه بوييدن آن شما را به عطسه انداخت، يا اينكه خوردن آن مستي و سكر بياورد يا چشيدنش گلو را بسوزاند، عسل نامرغوبي محسوب مي شود كه بايد از خوردن آن حتما پرهيز نمود. مقاله ما را به طور كامل بخوانيد تا بخوبي ويتامين هاي عسل را بشناسيد و بدانيد كه با گنجاندن آن در برنامه غذايي خود چه گام بزرگي در بهبود سلامت خود مي توانيد برداريد:

ويتامين هاي با ارزش عسل

اهميت چشمگير ويتامين ها بر هيچكس پوشيده نيست. همه مي دانيم كه وجود مقادير خيلي ناچيز (به اندازه هزارم گرم) نه تنها براي مصونيت بدن در برابر ناخوشي ها گوناگون (حاصل از نبودن ويتامين) بلكه براي افزايش پايداريش در برابر عفونت ها و شرايط بد زندگي كافي است. چنانچه شخصي مجبور باشد تنها عسل مصرف نمايد، ويتامين‌ هاي مورد نياز روزانه او تأمين نخواهد شد. اما خوشبختانه هيچ كس در اين موقعيت قرار نمي‌گيرد و با مصرف عسل در يك رژيم غذايي نرمال، ويتامين‌هاي آن نه از لحاظ كميت، بلكه از لحاظ نحوه تكميل يكديگر و افزايش اثرات هم، حائز اهميت هستند.

ويتامين A

ويتامين A به شكل بلورهايي به رنگ زرد روشن تا زرد سير است كه در چربي ها حل مي شوند و جالب آن است كه در آب غير محلول است و از همه اين ها جالب تر آنكه در برابر اكسيژن حساس است. در گياهان ويتامين A وجود ندارد اما چيزي شبيه به آن تبديل به ويتامين A مي شود كه نام آن كاروتن است. تبديل كاروتن به ويتامين A با حضور پر رنگ ويتامين E راحت تر صورت مي پذيرد كه هر دوي اين مواد در عسل موجود است.

ويتامين D

ويتامين D بر اثر تابش نور آفتاب بر روي سطح پوست به وجود مي آيد. ويتامين D يكي از خواص با ارزش عسل است و موجب تعادل كلسيم و فسفر بدن مي گردد.

ويتامين E

ويتامين E هم يكي ديگر از ويتامين هاي ارزشمند موجود در عسل است.

ويتامين K

ويتامين K نيز يكي از ويتامين هاي اصلي عسل به شمار مي رود. شايد بد نباشد بدانيد كه ويتامين K موجود در عسل چه سودي براي سلامتي ما دارد؟ پيشگيري از پوكي استخوان، پيشگيري از ايجاد سنگ كليه، مقاوم در برابر سرطان ريه، كاهش خطر ابتلاء به ديابت و پيشگيري از سرطان پروستات در مردان ... همچنين مي توانيد از عسل چهل گياه نيز بهره مند شويد.

ويتامين C

ويتامين C يكي از عمده ترين ويتامين هاي ارزشمند موجود در عسل است. همانطور كه مطلع هستيد، يكي از روش هاي موثر در  درمان سرماخوردگي، خوردن مواد غذايي است كه سرشار از ويتامين C باشد، همچنين احتمالا شنيده ايد كه خواص عسل و ليمو معجزه ايي در درمان سرماخوردگي است. چراكه ويتامين C يكي از قدرتمند ترين آنتي اكسيدان هاي موجود در طبيعت است. بدن انسان قادر به توليد ويتامين C نيست و به شدت هم به اين ويتامين محتاج است. زنبور عسل قادر به ساختن ويتامين C است و آن را به عسل انتقال مي دهد.

بخشي از خواص ويتامين C در عسل

پيشگيري ودرمان سرماخوردگي با عسل و همچنين آنفولانزا، پيشگيري از چروكي پوست، مقاوم در برابر بيماري هاي چشم، كمك در درمان سرطان، كمك رساني در جهت سيستم ايمني بدن، سدي محكم در برابر سكته هاي مغزي، پايين آوردن فشار خون، تقويت بدن در جهت جذب مواد معدني، پيشگيري از سرطان پوست، رفع حس خستگي در بدن، جلوگيري از خون دماغ شدن، ترميم شكستگي در مو ها و بهبود زخم ها.

ويتامين هاي گروه B

عسل همانند ميوه و سبزيجات، حاوي تعداد زيادي از ويتامين‌هاي گروه B است.

كولين

اين ماده در حقيقت نوعي پروتئين است، اما اثري مشابه با ب – كمپلكس دارد. تفاوت اصلي اين دو ماده اين است كه كولين مي‌تواند از طريق اندام‌ها سنتز شود. اين فرايند تنها زماني رخ مي‌دهد كه مصرف متيونين از حد لازم بيشتر شود و در سنتز پروتئين نيز مورد استفاده قرار نمي‌گيرد. عسل، هر دوي اين موارد را در بر دارد و متيونين بدن ما براي سنتز كولين مورد استفاده قرار نخواهد گرفت و براي انجام فرآيندهاي ديگر درون بدن ما در دسترس خواهد بود. ماده كولين براي عملكرد سيستم قلبي – عروقي و مغز ما ضروري است و سطوح كلسترول را تنظيم نموده و از انباشت چربي درون رگ‌هاي خوني جلوگيري مي‌كند.

همچنين براي شكل‌گيري و ترميم غشاهاي سلولي نيز ضروري است. اين ماده به صورت استيل‌ كولين جهت انتقال تكانه عصبي، مورد استفاده قرار مي گيرد (فرستنده عصبي) و مسئول عملكرد خوب حافظه و ظرفيت تمركز است. با افزايش سن، مقدار كولين رسيده به مغز كاهش مي‌يابد، و به همين دليل است كه بايد مقدار بيشتري از آن را در رژيم غذايي خود مصرف نماييم. عسل منبع خوبي براي اين ماده است و حاوي ۳/۰ تا ۲۵ ميلي گرم كولين و ۰۶/۰ تا ۵ ميلي گرم استيل‌كولين در هر كيلوگرم عسل است.

كلام آخر:

مقدار ويتامين‌ها بسيار متغير است و به منبع عسل و تعداد دانه گرده بستگي دارد. اين مقدار همچنين تا حد زيادي به نوع گل/درخت، خاك، رطوبت، آب و هوا و شرايط برداشت بستگي دارد. بيشترين تفاوت، در مقادير ويتامين‌هاي B3 (اسيد نيكوتينيك) و C (اسيد آسكوربيك) مشاهده شد.

فرآوري محصول و مشخصاً تصفيه آن به وسيله خاك دياتومه، مقدار ويتامين موجود در عسل را كم مي كند. بر اين اساس بايد از انجام اين كار خودداري كرد. مقدار ويتامين‌ هاي موجود تنها ارزش آن به شمار نمي آيد، بلكه وجود تمام تركيبات آن حائز اهميت است. به عنوان مثال، نيازي به وجود مقادير زياد ويتامين Cدر عسل وجود ندارد، زيرا فلاوونوئيدهاي موجود در عسل از تجزيه ويتامين C جلوگيري نموده و خاصيتي به آن مي‌بخشند كه چندين برابر قوي‌تر است.

منبع:  دكتر هاني

بهترين عسل ايران كدام شهر است؟

عسل، شهدي غليظ، شيرين و چسبناك است كه توسط زنبورهاي عسل و از شهد گياهان و گل ها بدست مي آيد. بسته به نوع گل و گياهي كه زنبور عسل، شهد آن را جمع آوري مي كند و همچنين نوع زنبور، انواع مختلفي از عسل ها توليد مي شود. بهترين عسل ايران حتي به سراسر دنيا هم صادر مي شوند. اگر دقت كرده باشيد مي دانيد كه رنگ، عطر و بو عسل هاي مختلف با يكديگر متفاوت است. در واقع بسته به اينكه آن عسل از چه نواحي به دست آمده است مشخصات عسل طبيعي نيز به همان نسبت فرق مي كند. عسل ماده اي مغذي و پر انرژي است كه حتي براي درمان بسياري از بيماري ها همراه با ديگر مواد غذايي مصرف مي شود.

بهتر است در توضيح كاملي از عسل ها، آن ها را به دو نوع عسل تك گل و عسل چند گياه طبقه بندي كنيم:

عسل تك گل

چنانچه عسل، توليد شده يك منطقه از كشور باشد كه داراي پوشش گياهي منحصر به فرد از يك نوع گل خاص است، در اين صورت آن نوع عسل فقط در آن منطقه توليد مي شود. مانند عسل كنار يا همان عسل سدر كه بيشتر در جنوب كشور توليد مي شود يا عسل مركبات كه هم در باغات مركبات شمال و هم جنوب ايران توليد مي شود و يا عسل زرشك وعسل عناب كه در خراسان جنوبي توليد مي شود.

اما در موارد ديگر، برخي گياهان هم در بسياري از نقاط كشور مي رويند و عسل آن ها نيز در مناطق زيادي از كشور توليد مي شود مانند عسل گون، عسل آويشن،عسل اسطوخودوس، عسل يونجه كه به  اين عسل ها عسل تك گل مي گويند. لازم به ذكر است كه منظور از عسل تك گل، عسلي است كه پوشش گياهي غالب منطقه توليد آن از همان گل بوده است و زنبور بيشتر از شهد آن گل استفاده كرده است. در واقع احتمال اينكه زنبور در اين بين از گل هاي ديگر هم تغذيه كرده باشد، وجود دارد.

عسل چند گياه

منظور از عسل چند گياه عسل هايي هستند كه در مناطقي توليد مي شوند كه پوشش گياهي منطقه از گياهان مختلف است و حجم پوشش يك گياه خاص نسبت به بقيه بيشتر نيست يا آنقدر بيشتر نيست كه عطر و طعم آن غالب شود.

تشخيص عسل خوب

بهترين عسل، عسلي است كه زنبور آن، زيستي طبيعي و بدون دخالت انسان داشته است. اين زنبور در كوهستان‌ ها، شكاف صخره‌ ها و درخت‌ها، لانه ساخته و كارخانه عسل‌سازي خود را بدون مراقبت و دخالت انسان شكل مي‌دهد. عسل خوب و با كيفيت براي استفاده معمول، عسلي است كه زنبور آن را زنبورداران پرورش مي‌دهند و آن را در كندوها و اقليم‌هاي مناسب نگه‌داري مي‌كنند و زنبور با تغذيه طبيعي، به تهيه عسل اقدام مي‌كند.

نكته قابل ذكر در رابطه با عطر و طعم عسل اين است كه عطر و طعم عسل مانند رنگ آن، متناسب با گياهي است كه زنبور از آن تغذيه كرده است. بي طور كلي، رنگ و طعم عسل تا حدودي به هم وابسته اند. به بيان ديگر، معمولا عسل هاي روشن طعم ملايم و عسل هاي تيره طعم تند دارند. طعم عسل بيشتر به ذائقه مصرف كننده بستگي دارد و ممكن است بسياري از طعم ها كه در يك منطقه يا براي برخي افراد مطلوب هستند در منطقه اي ديگر و براي برخي ديگر از افراد مطلوب نباشد.

بهترين عسل ايران براي كدام منطقه است؟

عسل وحشي جنوب

عسل وحشي جنوب را مي توان در مناطقي مانند جزيره هاي قشم و كيش خريداري كرد. اين زنبور هاي عسل، كندوي خود را در ميان درختان جنگل هاي حرا مي سازند و از گونه هاي گياهي خاص منطقه تغذيه مي كنند. به همين دليل طعم اين نوع عسل بسيار خاص بوده و مزه اي بين شيريني و كمي شوري دارد. در منطقه جنوب، همچنين عسل وحشي كوهي يافت مي شود. از جمله عسل هايي كه به هيچ عنوان شكرك نمي زند، مي توان به عسل وحشي كوهي جنوب اشاره كرد.

عسل زرشك و عسل عناب

چنانچه به مناطق خراسان جنوبي و شهرهايي مانند بيرجند و فردوس سفر مي كنيد، حتما اين دو عسل را امتحان كنيد. عسل زرشك در ماه هاي اول سال توليد مي شود و جزو عسل هايي است كه رنگ قهوه اي تيره متمايل به سياه دارد. عسل عناب تازه را نيز در اواخر تابستان مي توانيد خريداري كنيد. اين عسل نيز رنگ قهوه اي كهربايي دارد. به دليل منطقه آب و هوايي، غلظت اين نوع عسل بسيار بالا بوده و در نتيجه مواد مغذي فراواني دارد.

عسل مركبات

با سفر به استان هاي مازندران، گيلان، فارس، كرمان و هرمزگان مي توانيد طعم عسل مركبات را بچشيد. عسل مركبات از ميوه هايي همانند پرتقال، نارنگي، ليمو شيرين، گريپ فروت، نارنج، ترنج، بالنگ، كام كوات و بطاوي تهيه مي شود. اين نوع عسل براي افرادي كه ويتامين C بدن آن ها كم است، بسيار مفيد است. در نتيجه، در ميان عسل هاي متنوع بازار، عسل مركبات براي درمان سرماخوردگي انتخابي فوق العاده مي باشد.

عسل كوهي

زنبورهاي عسلي كه در دامنه كوه ها زيست مي كنند و از گياهان كوهي تغذيه مي كنند، عسل كوهي مغذي را توليد مي نمايند. در ميان بهترين عسل هاي ايران مي توان عسل هاي كوهي را كه در ميان كوه هاي آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي و در كل در شمال غرب و غرب كشور تهيه مي شوند نام برد. البته چون وسعت دامنه ها و ارتفاعات ايران بسيار است، عسل سبلان و عسل دامنه هاي كردستان هم عسل هاي كوهي مرغوبي به شمار مي آيند.

عسل گشنيز

عسل گشنيز در نواحي غربي ايران برداشت مي شود. عسل گشنيز طبيعي داراي ساكاروز كمتر از ۲ درصد است و گاهي اين عدد به كمتر از ۱ درصد نيز مي رسد. در ايران در شهرهايي كه نام مي بريم، عسل گشنيز خالص و مرغوب در حجم بالا توليد مي شود: نهاوند در استان همدان، صحنه در استان كرمانشاه و كنگاور در استان كرمانشاه

عسل يونجه

عسل يونجه در كشور ما در مناطق مركزي برداشت مي شود. گل هاي يونجه در دماي بالا باز هستند و بنابراين امكان برداشت اين نوع عسل در بسياري از نقاط كشورمان وجود ندارد. اگرچه در برخي از شهر هاي استان فارس عسل يونجه برداشت مي شود اما بيشترين ميزان برداشت اين نوع عسل در نواحي اطراف قم است. فاصله بين قم تا گرمسار نيز به دليل وجود يونجه زارهاي وسيع، مستعد براي توليد عسل يونجه است.

عسل كنار

مناطق برداشت عسل طبيعي كنار در ايران، بسيار وسيع است. بخش هايي از خوزستان مثل شهرهاي انديمشك، ايذه و مخصوصاً دزفول و شوشتر، بخش هايي از استان بوشهر مثل برازجان و خورموج و بخش هاي وسيعي از استان فارس كنارخيز محسوب مي شوند. در استان هاي ايلام و هرمزگان نيز برداشت عسل كنار را شاهد هستيم. اما بهترين عسل كنار ايران در شهرهايي كه ذكر مي شوند در استان فارس برداشت مي شود: كازرون،فراشبند،فيروزآباد و ميماند. 

عسل آويشن

اگرچه بسياري از زنبورداران ادعا مي كنند كه عسل آويشن خالص برداشت مي كنند، اما در واقع چنين نيست. آويشن، در مناطق كوهستاني وسيعي يافت مي شود، اما امكان برداشت عسل آويشن خالص و با كيفيت فقط در برخي نواحي وجود دارد. بهترين عسل آويشن ايران در شهرهايي كه نام برده مي شوند برداشت مي شود: فيروزكوه، دماوند، قزوين و طالقان. شايد در شهرهاي ديگر ايران نيز امكان برداشت عسل آويشن باشد اما از نظر كيفيت در سطح پايين تري قرار دارد.

 منبع: دكتر هاني